Зимата е веќе тука со неизбежните ниски температури, снежни врнежи, мраз рано наутро. Ќе се обидеме да Ве информираме со неколку корисни совети за возење електричен автомобил во зимски услови. Целта е оптимално да се задржи потенцијалот на  возилото во ситуација кога греењето е сериозен потрошувач на дополнителна енергија од батеријата.

  • Загревајте го автомобилот додека е приклучен на електрична енергија. Ова се нарекува пред-тренинг и ќе му овозможи на автомобилот да се загрее без да зема енергија од батеријата.
  • Секогаш држете го автомобилот на полнење кога имате можност, дури и кога батеријата е веќе целосно наполнета – не исклучувајте.
  • Во зимски услови, ако е можно, држете го автомобилот во гаража, под стреа или на сонце.
  • Исто така, во зимски услови ако имате опција, користете ја функцијата за затоплување на седиштето, оваа функција бара помалку енергија од целото загревање на кабината.
  • Изберете еколошки режим на возење. На овој начин, автомобилот ќе користи помалку неопходна енергија.
  • Избегнувајте ненадејно сопирање. Ако постепено запрете (на пр. Регенеративно сопирање), автомобилот ќе заштеди повеќе енергија.
  • Почесто проверувајте го притисокот во гумите и следете ги препорачаните нивоа. При ниски температури, притисокот се намалува побргу, што резултира со повеќе триење и повеќе трошење енергија.
  • Секогаш кога можете, користете јавни станици за полнење на автомобилот.
  • Возете на автопатот со 15 км – 25 км под дозволената брзина. Ова ќе ја зголеми автономијата на возилото за за 8 км – 15 км