Од денес повторно се субвенционира продажбата на електрични возила во Хрватска, по двегодишно одложување на стимулациите за електрични автомобили. Тоа го најави  Љубомир Majданџиќ, директор на Дирекцијата за заштита на животната средина и енергетска ефикасност на конференцијата “Влијанието на технологијата за развој на мобилност”, која се одржа во Загреб во организација на “Американската стопанска комора во Хрватска (AmCham).
Во текот на 2014 и 2015 година со 50 милиони куни се субвенциониран вкупно 1428 електрични возила. Според Центарот за хрватските возила (CVC), на крајот од минатата година во Хрватска се регистрирани 1843 хибридни и 224 електрични автомобили , како и 445 електрични мопеди и велосипеди.
#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers #battery #субвенции

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *