Германија постави нов рекорд во продажбата на електрични автомобили во март, одржувајќи 2% удел на пазарот и за месецот и за првиот квартал од годината. Вкупно минатиот месец регистрирани се 6.810 патнички ЕВ возила (52% повеќе од истиот период во 2017г.), достигнувајќи ново највисоко ниво кое претходно изнесуваше 6.290 продадени возила во ноември и 6.288 во декември.

BEVs: 3,792 – со раст од 73% и со 1,1% удел на пазарот

PHEVs: 3,018 – со раст од 32% и со 0,9% удел на пазарот

Најпродаваните електрични автомобили во март биле Volkswagen e-Golf (534), кој го победи Рено ZOE (523), BMW i3 (459), паметниот EQ forfour (457) и паметниот EQ frotwo (454) . Регистрациите на Nissan LEAF во март достигнаа 346 возила. Исто така и Тесла забележал пристоен месец со 304 возила од моделот S и 124 возила од моделот X, но тие се помалку од продажбата во 2017 кога во  март беа продадени 457 и 212, соодветно.

#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers #PHEV #battery #BEV #BMWi3 #eGolf #ZOE #EQforfour #EQfortwo

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *