Електричните автомобили можат да бидат поевтини до 2025 година, ако цената на литиум-јонските батерии продолжи да опаѓа.
Се предвидува дека веќе во 2024 година некои модели ќе чинат исто како и моторите за согорување, а ќе станат поевтини следната година, според извештајот на Bloomberg New Energy Finance. За да се случи тоа, цените на батериите треба да паднат дури и кога побарувачката за металите што влегува во единиците продолжува да расте.
Очекуваното зголемување на масовното производство на литиум-јонските батерии треба да помогне да се намалат цените на батеријата до 70 долари за киловат час до 2030 година. Во 2017 година, трошоците за батериите за електричните возила претставуваа околу две петтини од вкупните трошоци за електрично возило.
#elink  #electriccars #electricvehicles

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *