Кинеските производители на автомобили доминираат во глобалната трка со електрични возила, откривајќи и промовирајќи повеќе од 100 нови модели на годинешниот автомобилски саем Auto China 2018. Повеќе од две третини од хибридните и целосно електричните возила во Пекинг се од кинески брендови.
Новите електрични возила не се само модерни во големите градови во Кина – тие, исто така, активно се втурнат од кинеската влада преку субвенции за производителите и планираниот систем за квоти и трговија.
“Кина е веќе моќен центар на напредни алтернативни погонски системи и тоа ќе биде пазар на иднината, каде што ќе бидат решени победниците и губитниците на автомобилската индустрија”, изјави Ралф Спит, извршен директор на Jaguar Land Rover, кој го промовира целосно електричниот SUV I-Pace и ќе се произведува во Кина.
Минатата година во Кина се продадени 24,7 милиони патнички автомобили, од кои 777 000 се електрични или хибридни возила.

#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers #battery #субвенции #AutoChina2018 #China #RalfSpeth

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *