Норвешка би можела да стане водечка земја во електричната авионска берза, поттикнато од развојот на  растот на продажбата на електрични автомобили. Државната компанија Avinor, која работи на 45 аеродроми, се очекува во наредните години да објави тендер за 5 до 15 електрични авиони со капацитет од 12 до 50 места. Тоа ќе биде најголемата нарачка на електрични авиони во светот. Компаниите како “Ербас” најпрво очекуваат интерес на пазарот за електрификација пред да развијат и да лансираат сопствени електрични авиони.
Норвешка може да се позиционирa во првите редови особено заради големите даночни олеснувања за авиони со нула или ниска емисија на гасови кои ги најавува владата.
“Во мојот ум, нема сомневање дека до 2040 година Норвешка ќе работи целосно електрично”, изјави Даг Фолк-Педерсен, шеф на “Авинор” за новинарите на конференцијата за воздухопловство во Осло “.
“Меѓу авиокомпаниите,” Ербас ни кажа дека им треба клиент и им е потребен пазар – и ние можеме да им понудиме и двете “, рече тој. “Се разбира дека им треба поголем пазар и повеќе клиенти. Но, некој мора да почне. ”
“Норвешка, планинска земја со 5 милиони луѓе со градови покрај далечните фјордови, би била идеална за електрични авиони кои можат да забрзаат побрзо од конвенционалните авиони а притоа им се потребни пократки писти, рече тој.”

#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers #sportscar #Avinor #electricplanes #electricaircraft #Erbas

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *