Германија е на пат да стане најголемиот plug-in-пазар на електрични автомобили во Европа оваа година, бидејќи  растот во 2017 година беше огромен.

Декември заврши со речиси рекорден број на нови патнички регистрации односно вкупно 6288 возила и рекорден удел на пазарот од 2,5%

  • Продадени беа 3412 BEV при што е забележан раст од 156% и удел во пазарот > 1.3%
  • Продадени беа 2876 PHEV при што е забележан раст од 94% и удел во пазарот > 1.1%

 Целокупниот резултат претставува највисоко ниво досега пред се благодарение на  цунамито кое го предизвика паметниот автомобил на електричен погон fortwo ED со продадени 1152 возила.

  Smart Fortwo ED

BMW i3 имаше силна завршница на 2017 година со 562 (373 BEV и 189 REx) продадени  во декември, проследен со Volkswagen e-Golf (422).

  BMW i3                             Volkswagen e-Golf

Овој графикон покажува колку е силен растот во 2017 година:

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *