Според новите европски податоци, Франција напредува во трката да обезбеди инфраструктура за електрични возила со инсталирање на повеќе точки за полнење од која било друга нација во текот на 2017 година,.
Со воспоставувањето на речиси 12.000 НОВИ точки за полнење минатата година, Франција обезбеди една третина повеќе приклучоци од која било друга земја во светот.
Најблискиот конкурент – Германија – во истиот период изгради „само“ околу 8.000 нови точки за полнење, додека Велика Британија на својата мапа додаде околу 2.800.
Користејќи ги овие бројки, комбинирани со пазарниот удел на електричните возила (ЕВС) и бројот на владини стимулации во секоја земја, фирмата за финансирање на автомобилите OSV создаде индекс за рангирање на секоја нација со подготвеност за набавка на електричен автомобил.
Неодамнешното инвестирање на Франција во инфраструктурата ја постави на врвот на купот, и покрај тоа што ЕВ имаат само 1,5 отсто од уделот на францускиот пазар за нови автомобили.
Норвешка сега е втора по индексот, со три различни стимулации за електрични возила, кои го зголемија уделот  на пазарот со ЕВ на фантастични 34,7 отсто.
Директорот на заедничката компанија OSV, Деби Киркли, рече: “Фактот дека Франција – а особено Париз – се бореше толку активно со загадувањето на воздухот во последниве години, може да ја оправда сериозната инвестиција на француската влада во електричните точки за полнење. Луѓето ќе почнат да купуваат или изнајмуваат електрични возила во значителен број само доколку можат да бидат сигурни во нивната способност да ги надополнат истите каде и да одат. За момент, Французите навистина напредуваат во таа област.

#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *