Изминатиот месец, продажбата на електрични автомобили во Франција со 6,157 нови регистрации, постави нов рекорд со зголемување од 27% во однос на претходниот рекорд во декември.
Растот во текот на годината во март изнесуваше 42% од уделот на пазарот за патнички автомобилски приклучоци, со раст над 2,3%.
Статистиката е следната:

      • Патнички BEVs: 4.214 регистрации (до 42%) со ≈1.8% удел на пазарот
      • Патнички ПХЕ: 1.187 регистрации (до 40%) со пазарен удел од 0,5%
      • Лесни комерцијални BEVs: 756 регистрации (до 26%)

 
Овие резултати во март доаѓаат главно од новиот рекорд на продажбата на Renault ZOE, кој оствари продажба од 2.245 возила за еден месец.

 

 

#elink  #electriccars #electricvehicles #chargers #RenaultZOE

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *